Paleta medu

MED - vrste in njihove značilnosti

Čebele na rastlinah nabirajo nektar ali medičino, ki jo izločajo rastline v nektarjih, kot nagrado za opraševanje. Nabirajo pa lahko tudi mano (predelan rastlinski sok iglavcev ali listavcev). Glede na izvor ločimo cvetlični med ali nektar ter manin med, ki mu rečemo tudi gozdni med. Vrste medu so dobile ime po rastlinah, na katerih čebele nabirajo medičino oziroma sladke sokove. Barva, vonj in aroma medu pa je odvisna od njegove sestave in vsebnosti organskih ter rudninskih snovi. V medu je tudi cvetni prah rastlin. Manin med pa vsebuje tudi hife gliv, alge in podobne snovi, ki so prav tako zelo koristne človekovemu telesu. Znanstveno je dokazano, da so medi najboljše uspavalo in pomirilo (zlasti kostanjev).

Akacijev medAkacijev med

Akacijev med pomirja in blaži utrujenost. Nekateri ga imenujejo tudi damski med, ker je milega okusa. Barva tega medu je lahko od skoraj brezbarvnega do slamnato rumene barve. Je blagega vonja in arome, zato je odlično sladilo za čaj, kavo, sladoled, pijače … V njem je malo cvetnega prahu in zelo počasi kristalizira.Cvetlični medCvetlični med

Cvetlični med krepi žile in srce. Barva je raznolika od rumene do svetlo rjave. Njegov izvor je iz nektarja in nima značilnih lastnosti za določeno vrsto rastline. Aroma in okus sta raznolika in se lahko giblje od sadežne do arome po cvetlicah, arome po karameli. Med hitro kristalizira.Kostanjev medKostanjev med

Kostanjev med ugodno deluje na prebavila, jetra in nespečnost. Je rjave jantarne barve. Ima oster trpek vonj in močno aromo (grenka). Posebno vrednost in grenko aromo mu daje velika količina kostanjevega cvetnega prahu. V njem je zakladnica izredno redkih snovi in je najbogatejši s cvetnim prahom.


Gozdni med

Gozdni med

Gozdni ali manin med pomaga pri vnetju dihalnih poti in živčni napetosti. Vsebuje veliko rudninskih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za svoje normalen obstoj in je temno rjave barve. Vonj je dišeč po smoli, dimu. Njegova aroma je po smoli in zeliščih.

Hojev med

Hojev med se priporoča slabokrvnim ljudem in pri težavah z dihali. Nastane, ko čebele nabirajo mano na jelki (hoji). Njegova barva je temno sivo rjava z zelenimi odtenkom. Diši po smoli in dimo in ima prav takšno aromo po smoli, karameli, svežem lesu iglavcev, zažganem sladkorju in sirupu smrekovih vršičkov. Ta med zelo redko kristalizira.

Smrekov med

Smrekov med se prav tako priporoča pri težavah z dihali in slabokrvnosti. Nastane, ko čebele nabirajo mano na smreki. Ima redečo rjavo barvo. Diši nežno po smoli z aromo po sirupu smrekovih vršičkih in zeliščnih bombonih. Včasih hitro kristalizira.


Mešan med

Lipov med

Lipov med krepi organizem in pomaga pri premagovanju prehladov. Ima svež vonj po lipovem cvetju (možno tudi mentolu). Je svetlo rumene do svetlo jantarne barve. Lahko je nektarjevega (hitro kristalizira) ali maninega (počasi kristalizira) izvora.

Za dodatne informacije in naročila pokličite na telefon:

02 / 720-69-58 ali GSM: 040-39-88-84


Medvedek z medom

Vir zloženke: Čebelaska zveza Slovenije, Čebelarska svetovalna služba in Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske


S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.Copyright © Janez Seršen, Kontakt: e-pošta - info@abask.net

eXTReMe Tracker      Creative Commons License     
     TeamViewer for Remote Support