Čebelica

MED - trdo delo čebelic

 • odlično hranilo
 • naravno sladilo
 • krepčilo
 • pomirjevalo
 • daje živilom aromo
 • vir mineralnih snovi
 • deluje protivnetno in protimikrobno
 • pospešuje rast zob in kosti
 • otrokom ob rednem uživanju iz hrane bolje črpa magnezijeve spojine

Med je naravno sladilo, ki ne potrebuje postopkov predelave, da postane uporabno. Kakovost, pestrost izbire in bogastvo arom so prednosti slovenskega medu. Njegova edinstvena aroma je odvisna od botaničnega izvora, torej od tega, kje čebele nabirajo nektar ali mano. Kot ogljikov hidrat je med dober vir energije. Med je pravzaprav invertiran sladkor, sestavljen iz enostavnih, lahko prebavljivih vrst sladkorjev, predvsem iz glukoze in fruktoze. V sledovih vsebuje še druge vrste sladkorja, vitamine, minerale in encime. V primerjavi z belim sladkorjem ima med manjši vpliv na količino glukoze v krvi in to predvsem zaradi visoke vsebnosti fruktoze. V kuhinji uporabljamo med kot sladilo ali kot dodatek jedem.

Med je popolnoma naraven proizvod, tak, kakršnega so proizvedle čebele. V njem ni nomenih aditivov (konzervansov). Shranjujemo ga v hladnem, temnem in suhem prostoru, saj bomo le tako ohranili njegovo kakovost.

Vsak naravni med kristalizira. Različne vrste medu kristalizirajo različno hitro. To je povsem naravni pojav. Kakovost medu se pri tem nič ne zmanjša. Utekočinimo ga lahko v vodni kopeli. Pri tem moramo paziti, da medu ne segrejemo na več kot 40°C, saj bomo sicer v njem uničili dragocene snovi.


Medene pijače, pijače za posebne priložnosti

Kakovostne medene pijače so pijače, ki jih čebelarji naredimo iz medu. Namenjene so zlasti tistim, ki zahtevajo nekaj več, saj to več lahko odkrijejo prav v medenih pijačah.

MEDICA je proizvod alkoholnega vrenja v vodi raztopljenega medu. Vsebuje od 9 do 17 vol % alkohola ter do 180g nepovratnega sladkorja (medu). Medico pijemo ohlajeno na 8 do 10 °C kot aperetiv ali kot desertno pijačo ob slaščicah. Vemo, da je bila medica pijača naših prednikov, zato jo vsekakor velja pokusiti. V njej boste odkrili oplemeniteno bogastvo okusov slovenskih medov.

MEDENI LIKER je pijača, narejena iz medenega žganja ali sadnega žganja, ki mu dodamo med. Vsebuje najmanj 16 vol % alkohola, najpogosteje pa približno 25 vol %. Le z uporabo kakovostnega žganja in najboljših medov dobimo kakovosten medeni liker z najrazličnejšimi medenimi aromami, bolj ali manj sladkega okusa, zato je lahko čudovit aperitiv.

MEDENA PENINA je vrhunec med medenimi pijačami in velik izziv za vsakega čebelarja - izdelovalca medenih pijač. Izdelana je po klasični - šampanjski metodi. Medena penina ima enake značilnosti kot medica, vendar je oplemenitena s spremembami, ki so posledica sekundarnega alkoholnega vrenja v zaprti steklenici in dolgotrajnega zorenja. Medena aroma, osvežujoč okus ter igrivo iskrenje drobnih mehurčkov uvrščajo medeno penino med vrhunske pijače. Vsebuje od 10,5 do 15 vol % alkohola. V Sloveniji smo jo prvič predstavili leta 2005.

Čebelarji občasno izdelujejo tudi druge medene pijače, kot so brezalkoholne sladke medice, aromatizirane medice, medena žganja, medeno pivo ter druge napitke z medom. Kakovostne medene pijače lahko dobite pri čebelarjih in v čebelarskih trgovinah, žal pa le v majhnem številu lokalov. Kakovost medenih pijač čebelarji zagotavljamo z blagovno znamko za slovenski med in s priznanji na že tradicionalnih, vsakoletnih ocenjevanjih medenih pijač v Mariboru.


Dobro je vedeti

 • vsaka vrsta medu daje jedi ali pijači svojo aromo
 • za nespečnost si pred spanjem zmešamo z mlekom kostanjev med in ga popijemo, lahko pa zaužijemo tudi samo kostanjev med
 • temni medovi (kostanjev, gozdni, smrekov, hojev) sodijo v medenjake in močnejše jedi, svetli medovi (cvetlični, akacijev) pa v nežnejše pecivo, k mandljem, lešnikom, marcipanu ter v zavitke in sadne solate
 • zaradi visoke vsebnosti fruktoze je med slajši od belega sladkorja
 • da si olajšate delo z oljem namažite posodo v kateri tehtate med
 • med veže in zadrži vlago, zato bo vaše medeno pecivo dolgo časa ostalo sveže
 • med zmanjšuje drobljenje peciva
 • če uporabimo med, bo kruh ali pecivo lepše rumeno zapečeno
 • pecite pri nekoliko nižji temperaturi, saj boste s tem preprečili čezmerno porjavitev peciva
 • če uporabljate recepte za beli sladkor vzemite nekaj manjšo količino medu, kot je predpisana količina sladkorja ter uporabite za petino teže dodanega medu manj tekočine

Zakaj uživati čebelje pridelke slovenskih čebelarjev?

KAKOVOST → Da bodo nam čebelji pridelki pomagali krepiti in ohranjati naše zdravje morajo biti kakovostni in varni. Rok uporabe medu je lahko zelo dolgotrajen, če je skladiščen v ustreznih razmerah. Med, ki je shranjen na toplem, veliko hitreje izgublja svojo vrednost. Kakovost medu ogrožajo zlasti dolgotrajni prevozi na velike razdalje in skladiščenje v neustreznih razmerah. Med in drugi čebelji pridelki slovenskih čebelarjev pa pridejo v naše roke tako rekoč neposredno iz čebeljega panja, zato je ohranjena tudi njihova kakovost.

DOMAČE OKOLJE → Ko uživamo med ali druge čebelje pridelke, je pomembno, da uživamo hrano iz okolja, v katerem živimo, saj tako v naše telo ne vnašamo snovi, ki so našemo organizmu tuje. Če namreč v telo vnašamo snovi iz tujega okolja, je veliko več možnosti, da se pojavi alergija.

SLEDLJIVOST → Poleg tega slovenski čebelarji zagotavljamo sledljivost. Na nalepki je poleg točnega izvora medu označen tudi poln naslov čebelarja, ki je med pridelal. To je velika razlika od označb nekaterih medov, ki so opredeljeni kot "mešanica medov držav, ki so ali niso članice ES".

OPRAŠEVANJE → Ne nazadnje pa je vrednost medu in drugih čebeljih pridelkov veliko manjša od koristi čebel, ki jo imamo od njihovega opraševanja rastlin. Čebelam kot najpomembnejšim opraševalkam se lahko zahvalimo za raznovrstnost v naravi. In ko boste prihodnjič kupovali med, ga kupite pri slovenskem čebelarju, kajti s tem ne boste storili nekaj dobrega samo za svoje zdravje, ampak tudi za opraševanje, s tem pa boste dejavno skrbeli tudi za okolje, v katerem živite.

(Zakaj uživati čebelje pridelke slovenskih čebelarjev?) - Andreja Kandolf, univ. dipl. biol.

Vir zloženke: Čebelaska zveza Slovenije, Čebelarska svetovalna služba in Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske


S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.Copyright © Janez Seršen, Kontakt: e-pošta - info@abask.net

eXTReMe Tracker      Creative Commons License     
     TeamViewer for Remote Support