Vsebina:

Fenilketonurija je dedna bolezen
Kaj povzročajo visoke vrednosti fenilalanina?
Kako se bolezen odkriva?
Zdravljenje!
Dieta!
Preparati!
Značilnosti teh otrok!
Fenilketonurija in nosečnost!
Koliko jih je?
Kje še iskati pomoč?
Povezave, do dodatnih informacij

FENILKETONURIJA ?!

Fenilketonurija je bolezen, ki jo uvrščamo v skupino prirojenih presnovnih motenju, pri katerih je motena presnova aminokisline fenilalanin. Vrednost fenilalanina je v krvi povišana in to stanje imenujemo hiperfenilalaninemija.

Vsa beljakovinska živila vsebujejo aminokislino fenilalanin (meso, jajca, mleko, žitarice ... ), zato jo v vsakdanji prehrani vnašamo v telo v velikih količini. Pri fenilketonuriji je okvarjen prav encim, ki posreduje spremembo fenilalanina v tirozin in to je encim fenilalanin hidroksilaza. Ker se finilalanin ne presnavlja, se kopiči v organizmu in dela nepopravljivo škodo možganom. Če pri otroku že takoj ob rojstvu ne izklučimo iz hrane večino naravnih beljakovin, se ne bo razvijal normalno.

Na vrh

Fenilketonurija je dedna bolezen

Če izberemo po naključju 50 ljudi je po izračunih eden izmed njih prenašalec te boleznito pomeni, da sam nima klasične oblike fenilketonurije, ki bi zahtevala uvedbo stroge diete in je navidezno zdrav, lahko pa kot oče ali mati prenese to skrito bolezen na svoje potomstvo. Če sta oba starša po naključju prenašalca te skrite okvare in otrok sprejme od obeh spremenjen dedni zapis za encim fenilalanin hidroksilazo, se bo rodil novorojenec z fenilketonurijo.

Pri bolezni fenilketonurija je encimska aktivnost lahko delno okvarjena ali popolnoma odsotna, zato je lahko strogost diete zelo različna. Dieto je potrebno uvesti vedno, kadar je vrednost fenilalanina v krvi višja od 0.4mmol/l. otroci z težjo obliko bolezni lahko dnevno pojedo le 5 – 10g beljakovin (npr.: če otrok poje en jogurt, potem tisti dan ne bi smel pojesti nobene hrane več, ki vsebuje beljakovine).

Na vrh

Kaj povzročajo visoke vrednosti fenilalanina?

Če otroku s klasično obliko fenilketonurije po rojstvu ni uvedena dieta, začne zaostajati v telesnem in duševnem razvoju. Po dopolnjeni starosti dveh ali treh mesecev se po koži pojavi ekcemu podoben izpuščaj, mišičje postane okorelo, glavica raste počasi, zobna sklenina je pomanjkljiva, zaznamo poseben vonj urina,otrok ne raste, se ne razvija ustrezno in pojavijo se krči. Bolezenske znake povzroča dalj časa trajajoča visoka vrednost fenilalanina v telesnih tekočinah. Moteno je delovanje možganov in s tem tudi številne miselne dejavnosti otroka, kot so: zaznavanje, pozornost, spomin, hitrost in začetek gibov… Ko pa so prisotne že vse navedene spremembe je za ukrepanje že prepozno. Uvedba diete v starosti nekaj mesecev, lahko izboljša otrokovo stanje in prepreči nadaljnje okvare, vendar pa ostanejo prisotne nepopravljive motnje v duševnem in telesnem razvoju.

Na vrh

Kako se bolezen odkriva?

Odkriva se na osnovi presajalnega testa,katerega prvi poskusi so v Sloveniji bili izvedeni že leta 1967, uspešno pa so testirani vsi novorojenci od leta 1979. Tako sedaj vsakemu novorojencu 3. do 5. dan po rojstvu vzamejo kapljico krvi iz pete in na Kliniki za nuklearno medicino v Kliničnem centru Ljubljana v njej določijo vrednost fenilalanina. Če vrednost presega 0,12 mmol/l, se preiskava ponovi. Tak postopek omogoča, da je dieta urejena že v prvih 14 dneh po rojstvu, tako da visok fenilalanin v krvi še ne naredi škode otroku.

Na vrh

Zdravljenje!

Za enkrat ne poznamo načina ali zdravila, s katerim bi pozdravili ali nadomestili vlogo delovanja encima fenilalanin hidroksilaze, zato je edini način zdravljenja pravilno sestavljena dieta, ki pa se mora izvajati dosledno celo življenje, najbolj pa so pomembna prva leta življenja.

Na vrh

Dieta!

Cilj uspešne diete pri zdravljenju fenilketonurije je dosežen, če otrok dnevno zaužije toliko fenilalanina, da zadosti osnovne potrebe organizma, ob enem pa ne preseže količine, ki bi dvignila nivo fenilalanina v telesnih tekočinah nad zaželeno ravnijo 0.4 mmol/l. koliko fenilalanina otrok sme dnevno zaužiti pa je odvisno od otrokove starosti, telesne teže, stopnje hiperfenilanemije in od drugih spremljajočih bolezni. Uživajo lahko sadje in zelenjavo pa še to vsakodnevno stehtano in preračunano glede na vrednost fenilalanina. Energijo za življenje ti otroci in odrasli dobivajo iz posebno nizko beljakovinskih proizvodov, katerih priprava in proizvodnja je zelo zahtevna in draga. Starši morajo to hrano kupovati sami, večinoma je iz uvoza, kar še dodatno podraži hrano bolnikov z fenilketonurijo.

Na vrh

Preparati!

Ker človeško telo ne more delovati brez beljakovin, ki jih običajno dobimo z običajno prehrano, morajo vsi otroci s fenilketonurijo ob dieti dnevno zaužiti še poseben beljakovinski preparat, ki vsebuje vse pomembne sestavne dele beljakovin razen fenilalanina, ki je odstranjen. Brez tega dodatka ne bi rasli in se normalno razvijali.

Na vrh

Značilnosti teh otrok!

Otroci so svetlolasi, modrooki, svetle polti. Ob strogi dieti se otroci normalno razvijejo in so uspešni v šoli. Če pa je vrednost fenilalanina ob neupoštevanju diete visoka, se vedenjsko in čustveno spremenijo.

Na vrh

Fenilketonurija in nosečnost!

Bodoče mamice, ki imajo fenilketonurijo, morajo celotno nosečnost izvajati posebno strogo dieto, sicer bi povišane vrednosti fenilalanina hudo okvarile otroka v maternici. Z natančno dieto morajo začeti že pred zanositvijo.

Na vrh

Koliko jih je?

V Sloveniji je približno 150 otrok s fenilketonurijo, ki so pod zdravstvenim nadzorom Pediatrične klinike v Ljubljani. Tu se jim redno kontrolira kri glede na vrednost fenilalanina, psihofizični razvoj in ustreznost same diete.

Na vrh

Kje še iskati pomoč?

Zaradi nepoznavanja bolezni in zaradi težav, ki so jih imeli starši pri dnevnem izvajanju diete, so se leta 1983 povezali v društvo za fenilketonurijo Slovenije (PKU).

Stalne naloge društva so:

  • Svetovanje družinam, organizacija predavanj za odrasle in otroke
  • Prizadevati si za dostopnost najnujnejših dietnih proizvodov na našem tržišču, da ne bi prišlo do opustitve diete
  • Skrb za predstavitev novih izdelkov
  • Spremljanje novosti v svetu s področja fenilketonurije
  • Skrb za nakup tuje literature
  • Organizacija zdravstvene rehabilitacije otrok
  • Organizacija letnega srečanja članov društva
  • Organizacija tečajev za pripravo dietne hrane za otroke in odrasle
  • Sodelovanje na kongresu evropske skupnosti za fenilketonurijo

Na vrh

Povezave, do dodatnih informacijS piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.Copyright © Janez Seršen, Kontakt: e-pošta - info@abask.net

eXTReMe Tracker      Creative Commons License     
     TeamViewer for Remote Support